Zweethutceremonie

"Be fearless in the pursuit of what sets your soul on fire."  Jennifer Lee 

Welkom in de zweethut!   De baarmoeder van Moeder Aarde. 

Neem je plek en je tijd in om jezelf te ontmoeten, te verstillen, jezelf te reinigen en tenslotte herboren te worden.

De zweethut versterkt de elementen van ons wezen met de vier elementen water, lucht, vuur en aarde. Elk element zorgt voor een balans in ons leven door gebed en zuivering. Als je deelneemt aan de ceremonie, word je gezuiverd door het ademen, mediteren en het delen van woorden, gebeden, liederen en verhalen vertellen.

We ontvangen jou om 11u om de richtingen te openen en jezelf te verwelkomen.

We kiezen dan samen de stenen en steken het vuur aan.

We bouwen de hut op en nemen tijd om te gronden met maestro tabacco en je te laten smudgen alvorens onze gezamenlijke reis te starten.

Daarna is het tijd om rond 18u gezamenlijk te genieten van onze potluck.

Er is mogelijkheid tot een warme douche achteraf in de stacaravan.  Mee te brengen: geschikte kledij voor buiten, 2 badhanddoeken, eventueel sarong of iets dergelijk, badjas voor nadien, 1 fles water, een zak om jouw vuile handdoeken in te doen, potluck en je bijdrage van 60 euro.

Welkom met je pure zelf

"In the blackest of your moments, wait with 

no fear ... "  Rumi

De zweethut is een heilige zuiveringsceremonie dat meestal wordt geassocieerd met Indiaanse tradities. Er zijn echter veel van dergelijke ceremonies over de hele wereld ... in Zuid-Amerika en Europa, Scandinavië, Rusland, Siberië, Japan, Afrika en Australië.
In al deze culturen is de centrale actie hetzelfde: verwarmde rotsen worden in een afgesloten ruimte geplaatst. Vervolgens wordt er water op de rotsen gegoten om intense hittegolven te produceren. Soms worden kruiden in de lodge verbrand of geplet of aan het water toegevoegd om een ​​rustgevende geur te produceren. Sommige ceremonies bevatten specifieke genezingsprocedures en rituelen.
De zweethut is vaak opgebouwd uit buigzame jonge boompjes, die in een koepelachtige vorm zijn gebogen. Het frame is bedekt met huiden, dekzeilen of dekens en vervolgens aan de onderkant verzegeld. Sommige zweethutten zijn meer permanente constructies gebouwd van steen / modder.

De Symboliek van de Ceremonie 

De zweethut zelf is een beetje zoals een baarmoeder in de Aarde donker en warm. We leven weer in Moeder Aarde. Het is een cirkel, en de deelnemers zitten in een kring. De cirkel is een krachtig symbool in een cirkel, iedereen is gelijk. De deur van de lodge kijkt uit op de Oostkant, de oorsprong van een nieuw begin, de plaats waar de zon begint zijn reis bij zonsopgang per dag. Twee belangrijke kenmerken in kaart van onze reis in de zweethut: De mythe vormt de basis van de ceremonie is de kaart van de reis, die we al nemen naar het centrum van onze werelden. 

De vier richtingen en hun deugden van zowel de innerlijke en de uiterlijke wereld waarin we leven. 

Oosten: Het element lucht, de lente, de arend, Hemel-vader, het doel en de richting van de zon, het creatieve zaad en nieuwe mogelijkheden.

Noord: Het element aarde, de winter, de kolibrie, moed, kracht en het uithoudingsvermogen, de vitaliteit van de jeugd. Het verplaatsen in en door de moeilijkheid. 

West: Het element water, de herfst, jaguar, moeder Aarde, de maan, de genezing, nederigheid, mededogen en zuivering.

Zuid: Het element vuur, de zomer, de slang, wijsheid, leiding en intuïtie. Onze speciale band met de Natuur, de ervaring en de kennis, overvloed, passie, liefde, het leven vieren en de tijd om te oogsten.

Waarom deelnemen aan de ceremonie?
De zweethut omvat zowel begin als einde. Elke keer dat we deelnemen aan een ceremonie, maken we een reis naar het centrum van ons wezen, samen met de anderen in de zweethut en toch ook alleen. Het gaat over geboorte, dood en wedergeboorte. We veranderen als gevolg van deelname.
Tijdens de ceremonie wordt er veel van je gevraagd. Het kan erg heet, donker, zuurstofarm en claustrofobisch zijn. Maar ieder van kan een beroep doen op onze innerlijke kracht en met een rustige waardigheid en door het ongemak gaan. Waardigheid is inderdaad een centrale waarde in de zweethut.
Grote rijkdom vloeit voort uit het behouden van deze focus. We chanten om ons te helpen te focussen op de reis en niet op de ongemakkelijke fysieke omgeving en onze angsten. Chanten helpt ons ook om gemakkelijk te ademen en onszelf te componeren.
Fysiologisch helpt de zweethut bij het afstemmen van het autonome zenuwstelsel, het creëren van een nieuw intern evenwicht, het gladstrijken van de pieken en dalen van emotionele en energetische veranderingen.
Het bevordert gevoelens van welzijn, vrede en eigenwaarde. Het is een krachtig hulpmiddel voor groei en ook voor specifieke soorten levensmoeilijkheden, emotionele turbulentie en trauma.
Deelname aan de zweethut heeft een intrinsieke waarde. Het is geen competitieve ervaring; er bestaat geen wedstrijd om te zien wie het het langst kan 'uithouden'.  Men meet de afgelegde afstand en spirituele winst naar persoonlijke maatstaven. Er is geen kritiek op degenen die vertrekken voordat het ritueel is afgelopen.